Η φωτογραφία ως καθρέφτης

Χάρης Κακαρούχας

“Για να δεις καθαρά πρέπει να υπάρχει ελευθερία, ελευθερία από προκαταλήψεις, μνήμες και πεποιθήσεις που έχουν αποθηκευτεί σαν γνώση και παρεμβαίνουν στην όραση.”

Κρισναμούρτι

Ο διαλογισμός στην ουσία του είναι δράση με εγρήγορση. Αν εφαρμόσουμε το παραπάνω στην αίσθηση της όρασης μεταφερόμαστε από το κοιτάζω στο βλέπω. Κοιτάζω σημαίνει αντιλαμβάνομαι νοητικά οπτικές φόρμες.

Αντίθετα βλέπω σημαίνει συναντώ καθ’ ολοκληρία αυτό που έχω εμπρός μου. Και εκτός από οπτική αντίληψη έχω αισθήσεις και συναισθήματα. Με άλλα λόγια σημαίνει συν-κινούμαι.

Βλέπω συνεπώς είναι μια αναγνώριση. Αναγνωρίζουμε αυτό που έχουμε εντός μας, αλλιώς δεν θα το βλέπαμε. Το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου.
Έτσι η διαδικασία της φωτογράφησης αλλά και της θέασης των φωτογραφιών γίνεται μια πράξη εσωτερικής επίγνωσης.

Αυτό το εργαστήρι μας βάζει λοιπόν σε ένα δρόμο να έρθουμε σε επαφή με αυτό το ολόκληρο είναι μας, καλλιεργώντας συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυναίσθηση και διαίσθηση.

Αυτός ο τρόπος προσέγγισης της φωτογραφικής δημιουργίας μπορεί να μας δώσει εικόνες πρωτότυπες, εικόνες απόλυτα προσωπικές, δικές μας. Το φωτογραφικό βλέμμα αντανακλά τον τρόπο που ζούμε την ύπαρξη και δεν μαθαίνεται, αλλά καλλιεργείται μέσα από την συνειδητή προσωπική σύνδεση. Και όσο ποιό βαθιά προσωπικό γίνει αυτό το βλέμμα, τόσο οι εικόνες μας θα αφορούν και όλους τους άλλους.

Όλα αυτά σε ένα υποστηρικτικό και αγαπητικό περιβάλλον που δημιουργείται από το αληθινό μοίρασμα, την αποδοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την δημιουργική φωτογραφία ως μέσο έκφρασης, ανεξάρτητα από την προ-ιστορία τους. Κοινή συνισταμένη η διάθεση προσωπικής συμμετοχής και εξερεύνησης.

Δείγματα δουλειάς των εργαστηρίων, και μαρτυρίες των συμμετεχόντων.

https://hariskakarouhas.com/community/
https://hariskakarouhas.com/testimonials/

Από 18 Οκτώβρη 2022 έως τον Μάιο του 2023.

Διαδικτυακά (πλατφόρμα zoom) κάθε τρίτη 19.30 – 22.00
Το κόστος του εργαστηρίου είναι 15€ η συνάντηση. Αριθμός συμμετεχόντων έως 12. Δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας.

Το εργαστήρι συνεχίζεται με μία πλήρη και εντατική εβδομάδα στη φύση (3 – 10 Ιουνίου) εκτός Αθηνών για την καλύτερη ενσωμάτωση και πρακτική εφαρμογή όσων προηγήθηκαν κατά την διάρκεια του έτους.

Χάρης Κακαρούχας
τηλ. 6944836717, ώρες: 11.00 – 15.00
Messenger: Haris Kakarouhas
work@hariskakarouhas.com