Δημήτρης Μυτάς – Hospital

Tο θέμα “HOSPITAL” αποτελεί μια φωτογραφική εργασία 20 χρόνων (1996-2016).

Στέκομαι απέναντι στο υλικό αυτό, και καθώς κοιτάζω πίσω στα χρόνια, μέσα από τα πορτραίτα των φωτογραφημένων ανθρώπων, τους άδειους ψυχρούς χώρους και τα σκληρά-άψυχα αντικείμενα αναγνωρίζω την διττή μου υπόσταση και την προσωπική μου διαδρομή, φωτογραφική και ιατρική.

Συνειδητοποιώ ότι η πολύωρη εργασία, οι νυχτερινές βάρδιες, οι “εσώκλειστες” γιορτές-αργίες συνιστούν ένα παράλληλο σύμπαν. Οι ανάπαυλες στα δωμάτια εφημερίας αποτελούν συνειδητά χρονικά διαλλείματα εσωτερικής ενατένισης. Όλα αυτά τα χρόνια, ο σάκος με τα προσωπικά είδη κατάφερε πάντα να χωρέσει τη φωτογραφική μου μηχανή και τα φωτογραφικά μου φαντάσματα. Οι μεγάλοι δάσκαλοι της φωτογραφίας αλλά και δημιουργοί από τέχνες “συγγενικής γραφής” με ώθησαν στην προσπάθεια παραγωγής προσωπικού φωτογραφικού έργου στα πλαίσια του εργασιακού μου χωροχρόνου. Τα αυστηρά περιχαρακωμένα όρια των ασφυκτικών δομών του νοσοκομείου μάλλον χρησίμευσαν για να τιθασεύσουν τις φόρμες μου. Η αναζήτηση του θέματος στον άμεσο περίγυρο μου με οδήγησε στη χαρτογράφηση των νοσοκομειακών τοπίων, εντάσσοντας σε αυτά την ανθρώπινη παρουσία ή αντιθέτως επισημαίνοντας την “απουσία” της. Οι άνθρωποι που εργάζονται βιώνοντας αυτούς τους χώρους, προσκλήθηκαν πάντοτε με σεβασμό να σταθούν εμπρός στην κάμερα. Ατενίζουν αέναα τον φακό με ευθύτητα, είτε ενδεδυμένοι τα επαγγελματικά τους “ιμάτια” είτε απεκδυόμενοι αυτών προσωρινά. Η νοητική μου προσέγγιση, αυτή της σειριακής αποτύπωσης της νοσοκομειακής ανθρωπογεωγραφίας, με οδήγησε να εκμεταλλευτώ αποκλειστικά τον υπάρχοντα εσωτερικό φωτισμό των νοσοκομειακών κτιρίων. Υπογραμμίζεται νομίζω έτσι, η πλαστικότητα της δομής των σωμάτων και υποβάλλεται η αυστηρότητα του βλέμματος των απεικονιζόμενων μορφών όπως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ατμόσφαιρας του “φυσικού” χώρου τους.

O Δημήτρης Μυτάς είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα (1970) και ζει στην Αθήνα.
Ασχολείται δημιουργικά με τη φωτογραφία από το 1992 και συνεχίζει να επιμορφώνεται μέσα από προσωπικό διάβασμα και σεμινάρια/διαλέξεις φωτογραφίας.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε έξι ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και έχει πάρει μέρος σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Κύριες εκθέσεις τελευταίου έτους: “Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας”/ Ίδρυμα Schwarz/Ωδείο Αθηνών/2019, “ΜΩΒ”/Athens Photo Festival 2019/Κυρίως πρόγραμμα/Μουσείο Μπενάκη/Αθήνα/2019, Ατομική έκθεση “Dreamtigers”/Εικαστικός Κύκλος ΔΛ/Αθήνα/2019.
Έχει κυκλοφορήσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα: «Πρόσωπα»/1998/ Φωτοχώρος, «Ενόραση»/2003/Φωτοχώρος, “Μηδέν Δέκα“/2011/ Μεταίχμιο, “Hospital“/2016/Μεταίχμιο, “Dreamtigers“/2019/Αυτοέκδοση.
​​ Δείγματα της δουλειάς του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή φωτογραφικά περιοδικά/ιστοσελίδες, έχουν εκτεθεί σε καλλιτεχνικά δρώμενα και έχουν παρουσιαστεί σε φωτογραφικές ομάδες.

Website